2012. október 31., szerda

A digitális zene energiaköltsége

Egy brit tanulmány szerint az energiahordozót nem igénylő formátum kevésbé környezetbarát, mint a CD-gyártás.

A Music Tank által közreadott szöveg szerint egy tömörítetlen zenei album 27-szeres letöltése ugyanannyi energiát fogyaszt, mint a CD előállítása és kiszállítása.

Dagfinn Bach (a tanulmány szerzője) szerint bár a digitális fejlődéstől a környezet szennyezés csökkenését reméljük, de a digitális világnak is megvannak a rejtett környezetvédelmi hátrányai. Bár a streaminghez nem szükséges CD-t előállítani, de az óriási szerverfarmok akár sokkal több energiát fogyasztanak, így környzet szennyező hatásuk is sokkal nagyobb.

A YouTube a 2010-es évben a világ energiafogyasztásának 0,1%-át tudhatta magáénak, becslések szerint ez a szám 2013-ra 1%-ra nő majd. Ha az eddigi ütemben folytatódik a globális internetes forgalom növekedése, akkor 2027-re el fogja érni az 1 yottabyte-ot (10 24 byte). A 2027-es év internetes forgalmának kiszolgálásához a 2010-es energiaigény 20%-ra lesz szükség.

Bach egyébként megoldást is talált a problémára. Szerinte helyben egy nagy háttértárolón lehetne tárolni a zenéket a felhasználók számára, és DRM rendszerrel ellátva szabályozni, ki melyik számhoz férhet hozzá. A tendenciát figyelve nemsokára megfizethetőek lesznek az 1 petabyte kapacitású meghajtók.

A tanulmány elolvasása után érdemes végig gondolnunk, mikor a letöltés mellett döntünk, mi a legjobb Földünk jövője szempontjából...

Forrás: ITcafé: A digitális zene nem környezetbarát


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése